Bagaimana Membuat Lezat Sup lobak ayam

Sup lobak ayam. Karna dagingnya sudah dimasak utk bikin mie ayam. Resep Sup Lobak Ayam Hangat Dan Menyehatkan. Mereka sering sekali menggunakan lobak dalam setiap hidangan berupa sup pedas maupun beningnya.

Sup lobak ayam Cara Membuat Sup Ayam Lobak Sedap - Sup ayam lobak adalah makanan berkuah yang berbahan dasar ayam dan lobak. Mungkin anda masih bingung dengan lobak, lobak merupakan makanan dalam golongan jenis sayuran yang memiliki betuk daun seperti sawi dan akarnya menyerupai wortel namun lobak memiliki warna putih sedangkan wortel memiliki warna orange. Masih lagi dalam resepi untuk lauk dan sayuran wanita dalam pantang selepas bersalin. Ibu dapat menyiapkan Sup lobak ayam dengan 15 resep rahasia dan 5 langkah-langkahnya. secara singkat beginilah proses membuatnya.

Ingredients of Sup lobak ayam

  1. Inilah 100 gr dari daging ayam (atau ikan).
  2. Kamu perlu 1 bh dari lobak uk sedang.
  3. Kamu perlu 1 bh dari wortel uk sedang.
  4. Kamu perlu 1 bh dari tomat.
  5. Kamu perlu 1 btg dari daun bawang.
  6. Inilah 2 siung dari bawang putih.
  7. Siapkanlah 1 ruas dari jahe.
  8. Siapkanlah 1 bh dari cabe rawit.
  9. Siapkanlah 1 btg dari sereh geprek.
  10. Kamu perlu 500 ml dari air.
  11. Siapkanlah dari Bumbu.
  12. Kamu perlu 1 sdm dari saus tiram.
  13. Inilah 1 sdm dari kecap asin.
  14. Siapkanlah 1 sdm dari kecap ikan.
  15. Inilah 1/2 sdm dari cuka putih.

Kali ini saya ingin kongsikan sup lobak putih yang sangat bagus untuk wanita dalam pantang. Ianya sangat bagus dan berkhasiat untuk memperbanyakkan air susu. Kalau boleh, makan sepanjang dalam tempoh berpantang secara berselang seli dengan sup sayuran lain. Sup lobak putih ni saya campurkan sekali kentang dan lobak merah supaya ada alternatif kalau kami tak nak makan lobak putih tu.

Sup lobak ayam cara membuatnya

  1. Ayam di potong dadu dan sisihkan..
  2. Setelah lobak di potong, rendam 1 jam dgn 1/2 sdt garam agar nanti lobak berkurang pahitnya. Setelah selesai buang airnya dan sisihkan..
  3. Tumis bawang putih, jahe dan cabe rawit sampai wangi. Tambahkan air dan sereh. Masukkan lobak. Tutup wajan dan masak dgn api sedang sktr 10 menit..
  4. Masukkan ayam dan wortel. Jika air kurang, tambah lagi. Tutup wajan dan masak sktr 7 menit lg.
  5. Tambahkan tomat dan bumbunya. Koreksi rasa dengan garam/gula. Masak sktr 2 menit. Terakhir tambahkan daun bawang. Sup lobak ayam siap di santap..

Makan pula dengan sambal telur resepi dari Azhana AMutalib di sini. Resepi Sup Kaki Ayam Ala Thai. Untuk resepi sup ayam tanpa rempah ini, anda perlu memotong ayam dalam potongan yang kecil-kecil dan anda boleh memilih untuk meletakkan apa-apa sayuran didalamnya. Adalah lebih enak jika anda mencampurkan sayur kobis bunga dan lobak merah. Anda perlu diingatkan supaya tidak mereneh sayuran ini tidak terlalu lama.

Bagaimana Membuat Lezat Sup lobak ayam Bagaimana Membuat Lezat Sup lobak ayam Reviewed by enchONE on February 07, 2021 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.